Sarichioi, Constanta, Pensiunea Colt de Rai, Delta Dunarii, Tulcea, Mila 23, Murighiol, Sulina, Mare Neagra, Mamaia, Mangalia, Neptun, Olimp, Saturn Venus, Jupiter, Gura Portitei, Crab
Sarichioi un paradisul la pãmânt
Home » Floră şi Faună » Pasările Deltei » Porumbel Gulerat

Porumbel Gulerat

Porumbelul gulerat (porumbelul popesc, porumbel mare, porumbel sălbatic) este o pasăre migratoare, prezenta la noi până în luna noiembrie. În această lună se aduna in stoluri mari în zonele sudice ale ţării şi mai ales în Delta Dunarii.

Daca condiţiile sunt favorabile şi poate gasi hrana ramane si în perioada iernii. Porumbelul gulerat este o pasăre timida şi foarte prevazatoare. O putem întâlni în pădure retrase şi linistite incepand cu zona de ses şi pana la padurile de conifere.

Mai rar se stabileste în parcurile mari şi liniştite din oraşe, cu copaci batrani.

Infatisarea porumbelului gulerat este specifica familiei porumbeilor. Capul şi jumătatea superioară a gâtului sunt de culoare albastrui cu reflexii metalice. Pe gât, de o parte şi de alta, sunt vizibile două pete albe care i-au dat şi numele şi care sunt şi semnul distinctiv al speciei alaturi de conturul alb al aripilor. Pe spate şi pe aripi penajul este cenusiu iar pe guşă şi pe piept are nuante roz. Ciocul şi picioarele sunt rosiatice. Lungimea corpului este de 42 cm, anvergura aripilor de pană la 80cm iar greutatea maximă este de 550g.

Porumbelul gulerat este o pasăre care isi alege perechea pe viaţă (monogamă) şi este foarte devotat perechii lui. Din acest motiv perechile de porumbei au fost preluate ca simbol pentru proaspetii casatoriti.

Cuibul este construit în copaci, la incheieturile crengilor, într-un stil destul de rudimentar. Femela depune 2 oua de culoare alba iar clocitul este asigurat de ambii parteneri timp de 15 zile.

Perechile cresc de obicei două serii de pui pe an şi mai rar trei. La început puii sunt orbi şi sunt hrănite cu un fel de lapte produs de guşă parintilor. Mai târziuvor fi hrănite cu cereale şi seminte din guşă parintilor.