Sarichioi, Constanta, Pensiunea Colt de Rai, Delta Dunarii, Tulcea, Mila 23, Murighiol, Sulina, Mare Neagra, Mamaia, Mangalia, Neptun, Olimp, Saturn Venus, Jupiter, Gura Portitei, Crab
Sarichioi un paradisul la pãmânt
Home » Floră şi Faună » Pasările Deltei » Vanturel de Seara

Vanturel de Seara

Vânturelul de seară face parte din familia Falconidae. Caracteristicile acestei familii sunt: . Ciocul e puternic, masiv, încovoiat, ascuţit. Curbura maxilarului se înconvoaie înca de la baza ciocului, formând un semicerc neîntrerupt până la vârf. Nările sunt uneori acoperite cu pene. Degetele foarte puternice şi înarmate cu ghiare tari, tăioase şi ascuţite. Femelele întrec întodeauna, în mărimea taliei masculii.

Pleoapele, ceara, şi picioarele sunt roşii, la cei tineri sunt galben – ruginii cu ghiarele alb gălbui. Aripile şi coada sunt egal de lungi.

Masculul adult este vănăt, penele de pe tibia şi tectricile subcodale sunt roşii – ruginii, coada este este neagra, surie.

Femela adultă are partea de dedesupt ruginiu deschis, partea superioară a capului şi cerbicea sunt ruginii inchis, spatele şi aripile sunt sur – cenuşii închis, bandate şi pătate cu negru, coada este sur – ardezie cu benzi transversale negre.

Pasărea tânăra este dedesupt alb – gălbuie cu pete longitudinale brune, gâtul şi tectricele subcodale sunt albe, partea superioară este brun – surie. Fiecare pană este tivită cu brun – deschis, coada la mascul este sură, la femelă rosu – ruginie, cu benzi transversale sure închis.

Atat femela cat si mascului ajung la penaj adult complet abia la 3 ani.

Este capabil sa zboare pe loc. Adesea sta pe firele electrice.

Aria geografica de răspândire a acestei păsări o reprezintă Europa Sud – Estica. In tara noastra se gaseste in Banat si Transilvania şi pleca in a doua jumătate a lui septembrie.

Consta aproape exclusiv din insecte şi anume coropişniţe, cărabuşi, gândaci de mai, ploşnţe de câmp, etc. Pe lângă insecte această pasăre se mai hrăneşte cu păsări mici, soareci şi şopârle.

Cuibăreşte colonial în cuiburi de ciora de semănătură. Cuibarul constă de obicei din 4 – 5 ouă, este de obicei complet la sfârşitul lunii mai. Forma ouălor este mai mult sferică, de culoare albă, acoperite de cele mai multe ori cu pete dese brun – roşietice. Timpul incubatiei este in jur de 22 de zile. Puii poarta la inceput o imbracaminte de puf sur – galbui si au nevoiie de 4 saptamani pana pot sa zboare.

E o pasare migratoare care soseste la noi în luna aprilie şi pleca in a doua jumătate a lui septembrie.